fallback

Китайката, която познава българската политика по-добре от много българи

25-годишната Юсян Лин с анализ на българския политически живот 

17.05.2022 | 21:35 Автор: Здравко Черкезов

25-годишната китайка Юсян Лин говори перфектен български език и познава в детайли българската политическа джунгла. Дори пише дисертация по темата.

"Аз съм оригинално произведена в Китай. Казвам се Юсян Лин. На китайски означава да летиш в Космоса и много случайно почнах да уча български в Китай. Тогава получих българско име от преподавател по български език д-р Люба Атанасова. Тя ми даде име Валентина, защото Валентина Терешкова е първата жена космонавтка", сподели тя.

Преди да се озове в София, Юсян Лин учи българска филология в Пекин. След това следва политически науки в Англия. А от септември миналата година живее в България, защото подготвя своята дисертация. Днес Тина е експерт по политика, но не китайска, а българска.

"Почнах да пиша дисертация за българския буен политически живот и затова съм тука - да събера информация, за да напиша нещо смислено. Когато има нови партии, виждаме, че хората гласуват за тях - тоест в бъдещето е трудно да има нещо като твърд електорат. На тези избори за една партия, на следващите за друга. Това е предизвикателството да има предвидимост и стабилност", смята младата китайка. 

Кабинетът "Петков" Тина определя като:

"Орел, рак и щука – доста различни посоки за бъдещето на обществото. Трябва хората с различни гледни точки да се разберат. Социалистическата партия е лява, а "Демократична България" примерно е дясна. От тази гледна точка изглежда, че са различни, но сякаш в 21. век има една тенденция идеологиите на леви и десни за някои хора са важни, но за други не са толкова важни. Някой може да харесва една партия или правителство може би не защото той харесва леви или десни идеи, а защото харесва личността или някаква обща кауза", изтъкна тя.

Вижда нещо общо между бившия премиер Бойко Борисов и министър-председателя Кирил Петков – харизмата.

"Бойко Борисов е като съсед. Това ми прави впечатление, че той с всеки, с който се среща, не дистанцира. Той е такъв човек като баща или родител на българския народ – ще защити, ще помага. Той е такава фигура – може да бъде близо до всеки, нищо няма значение", каза за Борисов младата китайка.

"Сегашният премиер Кирил Петков, Кирчо, Киро – не знам как да го наричаме, съвсем различен стил е, но сякаш новото поколение. Има образование от Запада и има много резултати от бизнес сферата. И той е един вид усмихнато момче и също като твоя съсед, по-голям батко – казва, че всичко ще е наред. Той също има харизма", добави тя.

Устойчивостта на една политическа партия, според Тина, е в местните структури.

"Това нещо трябва много време. Не може за няколко месеца или мандат да има силни местни структури. За така наречената 100-годишна партия (социалистическата) или ДПС – вече 30 години, при тях вече има повече от едно поколение. До някаква степен и ГЕРБ, и "Демократична България". Да има местна структура трябва да има много хора и много време", посочи Юсян

За близо година живот в България не всичко за Юсян Лин е социология и политика. Не остава безразлична към българската култура. А това, което я прави щастлива в България, са дребните неща.

"Любимото ми нещо от България – харесвам кестените. На бул. "Витоша" като паднат кестените и можем да ги събираме в джобчета. Това означава някаква енергия", сподели тя.

Това е Тина, която събира кестени и чете китайски романи на български език. Може би анализира ситуацията у нас по-добре от други, а може би не... Сигурно е едно: и кестените, и информацията за България събира с любов. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева и Йордан Илиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback