Линия Здраве - 13.11.2022

14.11.2022 | 15:07 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Линия Здраве" ще насочим вниманието ви към здравето на една от най-големите системи в човешкото тяло, а именно костната система. Вярвам няма да ви изненадам с твърдението, че както всеки друг орган или система в човешкото тяло, здравето на костите ни пряко зависи от житейските и хранителните ни навици. Всъщност, благосъстоянието на костната система се от качеството на генетичния материал на родителите още определя още преди самото зачеване, също така от храненето на бъдещата майка по време на бременността, както вече и след появата на новия човек в периода на кърмене, захранване и последващия хранителен режим, който ще създадем на децата, ще бъдат отговорни за структурата и качеството на костния материал през целия си живот. Не са редки заболявания в ранна детска възраст като рахит, сколиоза, кифоза и лордоза. Да не говорим за често срещаните остеопения и остеопороза, които засягат най-вече нас, дамите, щом настъпи менопауза, но за жалост последните години и доста по-рано.

Остеопорозата е сред най-често срещаните заболявания на костната система. Това е прогресиращо метаболитно заболяване, характеризиращо се с разграждане на костната тъкан и намаляване нивата на костна маса, което води до отслабване здравината на костите и повишен риск от фрактури и счупвания. Най-застрашени от заболяването са жените и възрастните хора. Причината представителите на нежния пол да боледуват от остеопороза по-често от господата, е по-малката пикова костна маса в края на пубертета и хормоналните нарушения, които настъпват преди и по време на менопаузата. При възрастните хора заболяването се дължи на естественото стареене на костната тъкан.

Оптималното съчетание между костната маса и качеството на костите определя тяхната устойчивост на натоварване и механични въздействия. Когато костната маса и качеството на костите са нарушени, се създават условия за развитие на заболявания и повишен риск от травми и фрактури. Рискови фактори за отключване на заболяването са приемът на някои лекарства, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето, хронични заболявания и тумори, намалената двигателна активност и разбира се, хранителни дефицити на ключови нутриенти, отговорни за здравето на костите, каквито са витамин D, калций, протеини, магнезий, витамин С и др.

За да си поговорим повече за заболяванията на костния апарат, превенцията на неговото здраве, диагностиката и възможностите за лечение, сме поканили доц. Александър Шинков, специалист ендокринолог с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на заболявания на щитовидната жлеза, на калциево-фосфорната обмяна, хормонални и метаболитни нарушения и остеопороза.

Целия разговор гледайте във видеото!