Линия Здраве - 17.7.2022

17.07.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Днес бихме искали да насочим вашето внимание към едно често срещано физиологично състояние, чиято етиология до голяма степен е все още неизяснена и прогресира бавно с времето, а именно варикозата или заболяването, по-познато като разширени вени. Варикозата засяга по-често дамите, особено по време на бременност, поради характерните хормонални и физиологични промени през този период, но заболяването не подминава и господата, като при силния пол са по-характерни последващите усложнения от венозната болест.

Ако сте се сблъсквали с това състояние, знаете, че то е свързано с болка, умора в краката, усещане за тежест, подуване и зачервяване. Важно е да знаем, че освен дискомфорт и естетически проблеми, с времето варикозата може да доведе до сериозни здравословни проблеми като язви, екземи, кожни изменения, кървене от вените, остър флебит и др. Появата на разширени вени е процес, характеризиращ се с изтъняване и деформация на венозните стени и разрушаване на венозните клапи. Увредените вени изпъкват и наподобяват възли с различна форма и големина. Варикозата може да засегне или цялата вена, или част от нея.

За да ни разкаже повече за причините за поява на разширени вени, кои са рисковите фактори, най-уязвимите групи и какви са съвременните методи за профилактика и лечение, сме поканили в предаването "Линия Здраве" д-р Николай Вълчев, съдов хирург в АСК УМБАЛ Токуда.

Целия разговор гледайте във видеото!