Какъв е профилът на избирателя, подкрепил ИТН

Преобладават хората с висше и средно образование

13.07.2021 | 19:35 Редактор: Юлия Христова

Има такъв народ добавя около 100 000 гласа на изборите на 11 юли, в сравнение с предходния вот. 70% от гласовете са на хора, които преповтарят вота си от 4 април, 10% са привлечени от негласуващите и тези, които не са подкрепяли никого. Партията на Трифонов е привлякла и избиратели от ГЕРБ и БСП. 

За разлика от вота през април, сега по-малко млади хора са отишли да гласуват. Това показват данните на "Галъп Интернешънал".

А профилът на избирателя, който е пуснал гласа си за "Има такъв народ" изглежда така - между 18-30 години, около 25% са младежи, хората от областните центрове, малко надвишават гласоподавателите жени. 

Преобладават хората с висше и средно образование.

Наблюдава се, че сериозна подкрепа от младите има и към ДБ. Гласоподавателите на ГЕРБ са предимно икономически активните хора – от 31 до 60-годишна възраст, но партията на Борисов губи около 200 000 гласа - част от тях на хора, които този път не са гласували, а други са се пренасочили към ИТН и ДБ. 

"Хората, които подкрепяха НДСВ преди 20 г са същите, които искаха промяна, те са познали тези хора, но възгледите им не са се променили, те са хора на промяната", посочи адвокатът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов.

Според Спасов, предложението на Трифонов Николай Василев да бъде премиер е много добро.

"Николай Василев е един от най-подготвените за този пост хора от държавата. НДСВ имаше много добри и много лоши кадрови попадения, това трябва да признаем...например Бойко Борисов беше от лошите попадения, но Николай Василев беше от добрите", допълни той

Но на Трифонов няма да му е лесно. 

"Николай Василев е човек, който е много умен, много знаещ, амбициозен и със силен характер. Той отстоява тезите си, упорит, с такъв човек трудно се излиза на глава", подчерта Спасов.

Минчо Спасов признава, че промяната е възможно и с добре забравени стари лица. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
РАЯ
преди 2 години