Напрежение в чужбина: Партийни назначения изместват доброволци за изборите

Същевременно не могат да се намерят достатъчно членове за секциите

09.07.2021 | 19:32 Редактор: Искра Ангелова

Два дни преди изборите не могат да се намерят достатъчно членове за секциите в чужбина. А на места сигнализират за партийни назначения, които изместват доброволците. 

Размествания на финалната права в секциите, в които ще гласуват хиляди българи на Острова, създадоха напрежение. В секция в Умбълдън също има рокади. За секретар на комисия е назначен представител на политическа партия - жена на 80 години. Вече е подаден сигнал и до ЦИК.

"Ние сме силно притеснени, че тази комисия ще се справи заради машинното гласуване и работа в доста по-голям обем. А секретарят има работа с принтиране, сканиране, работа с машините", коментира доброволецът Добромир Трифонов.

Българите в чужбина намират помещенията, осигуряват нужното и съставят комисии от доброволци. Подобна е ситуацията и в друг лондонски район - Лондон - Сърбитън. Там доброволецът Йоана Манджукова, организирала пет вота, е изместена също от политическо назначение.

"При нас има назначена млада жена - без никакъв опит, и е назначена като председател. Аз съм обвинена, че съм нанесла психически тормоз и че искам да саботирам изборите", сподели Йоана.

На Острова има и още един казус - много българи, желаещи да участват в изборите, не могат да го направят заради кредити, свързани с епидемията, за които кандидатстват. Парите по тях се изплащат на същата сметка, на която и възнаграждението за участие в изборите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хм!
преди 2 години
дали доброволците не са партийно изкушени? Сигнализирай за неуместен коментар