ЦИК алармира: Не можем да предотвратим масови саботажи с машинното гласуване!

От комисията са категорични обаче, че евентуално спиране на тока няма да попречи на гласуването

24.06.2021 | 19:01 Редактор: Здравко Черкезов

Централната избирателна комисия не може да предотврати масови саботажи с машинното гласуване на изборите. Това заявиха от комисията и напомниха, че това е работа на отговорните институции. 

"Опити за саботаж, доколкото виждам как върви предизборната кампания, ще има. Ще има опити за саботаж в СИК, в районни избирателни комисия, има и такива опити и в самата Централна избирателна комисия. Това е обстановката, при която провеждаме тези избори и тя никак не е лесна, но ние сме поели отговорността да се справим", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В страната ще се гласува машинно в 9401 секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще има втора машина. Извън страната броят на машините са 421, като ще са разпределени в 273 секции. 

От ЦИК отново напомниха, че българските граждани, хора, които са без регистриран настоящ адрес, различен от постоянния и такива с трайни увреждания, ще трябва да подадат заявление до 26 юни. 

"За гласоподавателите, които ще са на почивка в страната и чужбина на 11 юли, следва да знаят, че след 2009 г. в страната българските избиратели могат да гласуват само по постоянен или по настоящ адрес, ако имат заявен такъв", поясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

От ЦИК са категорични, че евентуално спиране на тока няма да попречи на гласуването. Батерията на машините издържа 3 часа, ако електричеството не е възстановено ще се гласува с хартиена бюлетина. 

"В рамките на 3 часа машината спокойно може да работи ще се надяваме да бъдат отстранени, ако има повреди по електрическата мрежа и СИК знае, че при спиране на тока гласуването продължава, докато работи батерията", посочи още Матева. 

Избирателите ще могат да се забавят до 5 минути при избора си на гласуването, след което сесията ще изтече. Всеки ще има право за нова карта за гласуване за втори опит, уточниха от ЦИК.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК