Проф. Денчев: Разумът в политиците ще избере да се състави правителство след 11 юли

"Възможно е да се стигне до разумен компромис и да се сформира правителство с временен характер", заяви той

17.06.2021 | 21:17 Редактор: Жаклина Иванова

Бурни страсти на политическия терен: Какво ни очаква след 11 юли? Какви са рисковете пред България, ако не се състави кабинет?

"Аз съм оптимист. Струва ми се, че България ще има правителство след 11 юли. Разумът в българските политици, част от които са доказани държавници, а други имат време да го направят,  ще избере по-отговорната форма за участие в политиката, а именно, следвайки конституционната процедура - да се състави правителство", заяви общественикът проф. Стоян Денчев пред "Денят ON AIR".

Относно партиите на протеста, той добави, че много от представителите им са започнали да говорят как е възможно някоя от партиите на статуквото да вземат участие в такова управление. 

"Всеки, който участва в политиката, се стреми да бъде управляващ. В този смисъл е възможно да се стигне до разумен компромис и да се сформира правителство, което да има временен характер, с хоризонт например една година. Това да бъде тип програмно правителство, което да има програма в рамките на 5-10 задачи, консенсусни за всички, които го подкрепят", отбеляза още проф. Денчев.

Общественикът е категоричен, че "партиите за промяна" биха могли да припознаят други партии, които са също за промяната и не се различават по целите си.

"Няма политическа сила, която да подкрепи правителство на малцинството. Ще има правителство на тези, които го подкрепят, но не на малцинство от някаква коалиция, която ще подпише нещо. Всички, които са "партии за промяната", биха могли да направят една такава коалиция -  да бъде сдружение за постигане на определени цели за определено време", уточни гостът в студиото.

Относно смените на кадрите в различни институции, които бяха направени от служебния кабинет, проф. Денчев заяви, че не всички са били основателни и необходими.

"Когато нещо е добро, няма смисъл да се сменя. Това е и един упрек към смените на служебния кабинет. Част от специалистите, които работят в здравеопазването, са национално богатство - не може с лека ръка да махнеш някои хора и да настояваш, че това е правилната позиция", добави той.

За подслушванията и доказателствата за тях, той коментира, че категорично тези, които подслушват, не могат на собствена глава да го направят.

"Има и частни структури, които извършват подслушване, но едва ли става въпрос за тях в случая", уточни общественикът пред Bulgaria ON AIR.  

Проф. Дечев коментира и посещението на северномакедонския премиер Зоран Заев в България. Той е на мнение, че се усеща натиск по отношение на позицията на страната ни.

"Продължава да има много силен натиск. Ние сме длъжни да дадем право на този народ, който е част от Северна Македония, да стане член на ЕС, но той трябва да се съобрази с историческите реалности. Проблемът със Северна Македония трябва да се реши на политическа основа", категоричен е проф. Денчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК