Фрапантни нарушения на вота в Турция? Наблюдатели разказват за машинации

Спазването на мерките срещу коронавируса  също са се използвали за контролиране на вота

08.04.2021 | 18:43 Редактор: Юлия Христова

Без изненади на изборите в Турция. 87% от българските избиратели са гласували за ДПС, а ГЕРБ е втора с 4%. Български наблюдатели на вота в Турция обаче разказват за редица нарушения, напрежение, заплахи и липса на контрол за спазване на противоепидемичните мерки. 

По време на вота в Турция близо 120 доброволци  от Бургас наблюдават изборния процес в Южната ни съседка. Успяват да покрият всичките 35 секции в страната. Стават свидетели на фрапиращи нарушения.

"Голяма част от вота в Турция е организиран. Тези хора там не знаят за кого гласуват, аз съм си говорил с много хора  и ги питам за кого ще гласувате, те обикновено знаят номера, но не знаят кой стои зад този номер", каза общинският съветник от СЕК - Бургас и наблюдател Костадин Бачийски.

Нина Гергова е  заместник-председател на Секционна избирателна комисия в Чорлу, квартал Шехисан - секцията с най-много избиратели по списък. Разказва, че избирателите масово са идвали с предварително подписани декларации, че не са гласували в друга секция. 

"И искам да попитам ЦИК, като подпомогна манипулациите де факто, защото тя по време на изборния ден в неделя излезе с решение, с което декларациите могат да се пишат извън изборното помещение, но ние ги карахме поне да се подписват пред нас и се оказа наистина, че някой не знаят и български език", обясни зам.-председателят на СИК в Чорлу Нина Гергова. 

Заради присъствието на български наблюдатели в секциите се е изчаквал всеки удобен момент, за да се извършват изборни манипулации, имало е и заплахи. 

"Натикват бюлетини без да има съответния брой хора, което  е фрапантно. Няма как да минат 2500 избиратели, защото това означава, че на всеки 20 секунди някой трябва да успее да гласува , да си попълни декларацията, да се впише в списъка, да вземе бюлетината", посочи още Бачийски.

"Аз бях предупредена, че още по пътя ще се опитват на ни подкупват. Така да се каже, да си затворим очите, да ни притискат и т. н. Затова бяхме предупредени от тук, но не очаквах наистина, че ще е в толкова големи размери, че натиска ще е толкова голям", допълни Гергова. 

Спазването на мерките срещу коронавируса  също са се използвали за контролиране на вота в Турция.

"Забелязах, че някой си идват с определени пакети и с дезинфектанти и с маски, които, нали на някой бяха в един цвят, на другите в друг цвят. Явно беше контролиран вот, идваха с микробуси. Това няма как да се докаже, защото това ставаше някъде в микробусите и т.н.", заяви тя. 

Това  е второто наблюдение на изборите в Турция от български доброволци, след като през 2017 с по- малка група, се опитват да спре външна намеса в управлението на страната ни.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и Михаела Златкова 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тъпан
преди 3 години
Да не им дават гражданство, майка му и баща му се родили в България,добре разбирам ,ала след тяхната смърт децата им не трябва да получават гражданство. Нито са етнически българи ,нито са родени ,израсли и възпитани в душа на българската образователна система. Сигнализирай за неуместен коментар