Първан Симеонов: Активността е като през 2014 г., машинното гласуване не е провал

"Машинното гласуване не го приемам за провал", заяви социологът

04.04.2021 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Към 15:00 ч. избирателната активност беше около 30%, което означава, че тя се движи сравнително добре. Това заяви директорът на "Галъп" Първан Симеонов в Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през изборите през 2017 година е имало високо гласуване - около 3,7 млн. души.

"Това означава, че този път нещата се движат към онези от 2014 г. Хубавото на всичко това е, че вотът ще бъде представителен. Това създава и допълнителна интрига, за която ще може да говорим по-късно", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е категоричен, че пандемичната обстановка е факторът, който ще оказва своето влияние върху изборите.

"Има и други фактори, но за тях ще може да говорим след 20:00 ч. Машинното гласуване не го приемам за провал, но може да има и обществени сектори, които да защитават тази теза", коментира Симеонов.

Той подчерта, че от година насам се презастраховаме, че тези избори ще са непредвидими.

"Хубаво е, че българското общество оказва активност. Ако това е изненада - то е от приятните. Традиционно по-малките населени места излизат да гласуват по-рано. Накрая ще може да оценим дали е имало забавяне заради Ковид-19, кои възрастови групи са излезли да гласуват, кои не са. Никога не сме имали драма с екзитпол, но никога не са провеждани избори в такава ситуация", категоричен е той.

Симеонов призова хората да не се плашат и да участват в екзитпол, тъй като те са взели всички мерки.

"Виждаме сериозна активност в Турция, която не ме изненадва. Виждаме сериозен интерес на българите в чужбина, което на фона на протестите не е изненада. Възможно е в чужбина да има по-силно гласуване за някой политически играч и по-слабо за друг, което може да направи нещата по-интересни около бариерата. Най-важно е дали българското общество ще каже: "Да, това е резултатът от тези избори". Или ще каже: "Не, тези избори бяха пълни с неточности". А предизборната кампания започна още лятото", допълни директорът на "Галъп".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК