Да изразиш бурите в рими: Мирела Иванова пред "Умно село"

Bulgaria ON AIR излъчи епизод от поредицата по повод 60-я юбилей на поетесата

15.05.2022 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова

По повод 60-я юбилеен рожден ден на една от големите съвременни поетеси в България, Bulgaria ON AIR ще запознае зрителите с невероятната Мирела Иванова и таланта ѝ да изразява в рими бушуващите вътре в нея бури с епизод от документалната поредица "Умно село". Филмът е озаглавен Insomnia Chronica.

Откакто на 15-годишна възраст публикува първото си стихотворение "Дете на думите", до днес, когато отбелязва респектиращ юбилей, Мирела Иванова е една от най-интересните, оригинални и продуктивни съвременни поетеси. Тя продължава да доизмисля себе си в необятността на тази метафора.

Вдъхновяващият епизод от "Умно село" е скроен по нейната мярка - на Мирела, непрекъснатата героиня на сюжетите на своите стихотворения; на поетесата, която мъкне навсякъде със себе си свръх багажа си от памет и непрестанно преподрежда куфарите с мисли. Филмът среща зрителите с една Мирела на безсъниците, нощем разглобяваща играчката си – земното кълбо. Събеседничка, която познава в подробности участта на българските поети, участта на българските времена, защото знае, че тя самата е част от това цяло. 

В един много "женски" филм, изпълнен с необичайно подредени рими и смисли, участие взимат и прекрасни млади актриси, които ще одухотворят за зрителя метафорите на безмилостното ежедневие, "отрупано с прах, сияния, спомени и молци".

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК