Умно село

Неделя от 19:30 часа
още

Йосиф Сърчаджиев: Животът е затвор, възможно е да избереш само размера на клетката

На 2 май актьорът навършва 77 години

01.05.2022 | 20:37 Редактор: Здравко Черкезов

Тазседмичният епизод от поредицата "Умно село" - "Възгледите на Йосиф и морето", припомни на зрителите за "робинзоновския му период", в който Йосо, както всички го наричат, преряза нишките към доскорошния си живот и заживя със семейството си в Синеморец. 

Във филма екипът на документалната поредица се среща с 55-годишния Йосиф, току що станал доброволно жител на живописното и все още необладано от туристите морско селище. С Йосиф, който върти педалите на неизменния си велосипед по баира към Резово. Но и с Йосиф Съзерцателя, приседнал на "камъка на размислите" край бързотечащата Велека.

"Истина е, че всъщност живея край морето, за да събера кураж за живота си нататък. И само си въобразяваме, че можем някъде и от нещо да избягаме. Човек носи себе си със себе си като охлюв. Свобода не съществува, животът винаги е затвор, възможно е да избереш само размера на клетката. Доволен съм, че моята изглежда така", каза Йосиф Мислителят, ставайки от скалата, където току-що е разменил с морето горните мисли.

На свой ред той връчи четка на Йосиф Бояджията, за да пребоядиса за кой ли път разядената от Морето повърхност на оградата. В интригуващия епизод от поредицата зрителите ще се запознаят и с "останалите Йосифовци", които се придвижват във времето, според нагласата и темперамента си. 

Филмът е ценен документ за едно човешко битие и за отрязъка от време, в което се простира същностната част от него.

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 10 месеца