"Едно денонощие от живота на Любов Алексеевна", изрекла "Кажи, баба, тенкю"

Великденският епизод на "Умно село" е посветен на една от най-емблематичните ни актриси

24.04.2022 | 20:35 Редактор: Здравко Черкезов

Великденското издание на документалната поредица "Умно село" е посветено на една от емблематичните актриси от сцената и екрана - Люба Алексиева. Документалният филм, озаглавен "Едно денонощие от живота на Любов Алексеевна", надниква в актьорския и човешки свят на едно ярко присъствие на българска сцена и екран.

"След 50 години на сцената славата ми дойде от рекламата, в която изрекох "Кажи, баба, тенкю", споделя Люба, приживе известна със страхотното си чувство за хумор и самоирония.

Люба Алексиева съдбовно е свързана със сцената и живота на Младежкия театър, където изиграва от първата до последната си роля. От безброй образи на животни в детските спектакли, през триумфалните заглавия "Мотопедът", "Чайка", "Варвари", "Амадеус", "Дундо марое", до последната ѝ роля в постановката на Стефан Мавродиев - "Вуйчо Ваньо".

Камерата на "Умно село" проследява едно турне на спектакъла, в центъра на който е вече 80-годишната Люба Алексиева. Пътува с трупата в театралния автобус, в който обстановката напомня познатия филм за актьорската съдба "Звезди в косите, сълзи в очите". Спомени, смях и малко тъга по отминалото време.

Епизодът продължава със срещата на актрисата с морето, а вечерта – със спектакъла, представен в читалището в Каварна. Камерата запечатва живота на артистите извън сцената, а към нея поглежда финално от гледна точка на кулисите. А там, в светлините на прожектора, Люба Алексиева – или Любов Алексеевна, както шеговито я наричат колегите ѝзаради преклонението към руската култура, произнася финалния монолог от безсмъртната Чехова пиеса. И прозвучава пророческото: "Хората няма да ни поменат. Бог ще ни помене".

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Браво, че го отразявате :) Сигнализирай за неуместен коментар