Анани Явашев пред "Умно село": Единственото истински щастливо време е това на детството

На 89-годишна възраст той напусна този свят

20.02.2022 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

На 89-годишна възраст Анани Явашев напусна този свят - две години след като си отиде и неговият световноизвестен брат Христо Явашев - Кристо. Съдбата на всеки един член на фамилия Явашеви - индустриалец, търговец, учен, художник - е отделен сюжет за филм. Но в истинското кино ще влезне единствено Анани и ще се запише в него като един от най-фините и елегантни български актьори, с безупречна визия и слово, с рядко срещан усет за съвременност. 

В памет на обичания български актьор Bulgaria ON AIR излъчи епизод от документалната поредица "Умно село", който успява да запечата по безупречен начин ярката личност на Анани Явашев. 

Неговата магнетичност пред камерата е вдъхновила авторите на филма за "Делото Явашев" - сценариста Димитър Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов.  На героя е отредена ролята на следовател по делото на собствения му живот. От папките изскачат събития и образи от различни житейски периоди. Най-ярки сред тях са образите на три деца - тримата братя Анани, Христо и Стефан от времето преди да започнат големите колизии в съдбите на всеки един от тях. 

"Дали съм бил щастлив? Със сигурност, когато бяхме деца, бяхме щастливи. Детството е единственото истински щастливо време...", споделя той.

По "Делото Явашев" се явяват и различни свидетели, но главният свидетел отново е самият той – пределно откровен и едновременно дискретен, открит и същевременно неуловим, скромен, но и прелъстяващ зрителя.

Лентата въздейства повече като игрален, отколкото като документален филм - такава е и камерата на Стефан Куцаров. В нея участие взимат още Жана Стоянович, Китодар Тодоров, Димитър Стоянович и Владислав Петров.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК