Умно село

Неделя от 19:30 часа
още

"Майка Кураж от Пиродоп" - 10 години без Димитрина Савова

"Умно село" отбеляза годишнината от смъртта на актрисата, вписана в световната брехтова енциклопедия

25.04.2021 | 20:53 Редактор: Здравко Черкезов

На 25 април се навършват 10 години от смъртта на Димитрина Савова - актрисата, вписана в световната брехтова енциклопедия. 

В далечната 1957 г. тя играе Майка Кураж в едноименната пиеса на Бертолд Брехт, поставен на сцена за първи път в България от Юлия Огнянова. Според Брехтовия институт, това е най-младата изпълнителка на тази роля. По това време Димитрина е част от славната бургаска трупа в края на 60-те, преди театърът да бъде разформирован от комунистическите цензори. Играе на сцените на Младежкия театър, в Русе и Пловдив, където е един от най-силните й творчески периоди под режисурата на Любен Гройс.

Сред десетките ѝ роли в киното се помнят пълнокръвните образи на нейните българки от "Под игото", "Шибил", "Танго", "Милост за живите". В театъра със специфичната си харизма и едно особено женско и човешко достойнство, предадено й от мощния възрожденски род, с чиито устои е закърмена, изпълва своите Женда, Султана, Райна Княгиня.

Жизнерадостна, светла, с много чувство за хумор, пред камерата на "Умно село“ актрисата споделя интересни спомени за сцената, за приятелите -  Гройс и Апостол Карамитев; за жилавия родов корен: дядото Димитър Савов – опълченец, депутат в Учредителното събрание в Търново и първи кмет на Пирдоп; за писмата му от фронта до нейния баща Симеон Савов – адвокат, общественик, главен инициатор за построяването на училището и читалището в Пирдоп и още много любопитни факти около живота й, които историята помни.

В епизода ще видите как приседнала на почти Чеховата си веранда в малкия град, актрисата ще срещне … себе си - една вече не толкова млада Майка Кураж, но все така с неизчерпаемо достойнство мъкнеща по житейския път каручката си, препълнена с роли, срещи и спомените за тях.

Гледайте целия филм от поредицата "Умно село" във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК