Джеки Стоев пред "Умно село": Щастието е въпрос на характер

"Никога не съм вършил нещо, което да ми е безразлично", сподели режисьорът

21.03.2021 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Режисьорът Георги Стоев - Джеки става на 80, но си е все така непораснало дете. Третинката от неразделното трио Джеки – Джони (Пенков) и Чарли (Христо Илиев) признава, че радостта не е въпрос на възраст. "Единственият начин да живееш по-дълго, е да остарееш - така че каквото дал Господ!"

"Щастието е въпрос на характер" – разсъждава пред камерата на "Умно село" авторът на култови филми като "Спас и Нели", "Нашият Шошканини", "Летете с Росинант", "Разводи, разводи", и на десетки документални, късометражни и научно-популярни филми.

"Питали са ме в какъв жанр работя. "СинемА вАриЕте" е най-точно за това, което правим с моите приятели... Както подобава на Джеки, и портретът му в поредицата “Умно село” е в същия "жанр":  феерия от кучета, котки и хора, летящи прасета, настоящи и минали веселия, съхранени на лента и в снимки, нестихващ извор от остроумия, смешни случки с главния герой от самото начало на зачеването му, та досега. Цялото това веселие се върти от надпреварата между  тримата “старци разбойници” – а всъщност сериозни професионалисти. И за тримата важи сентенцията на Джони Пенков: “Цял живот съм правил само каквото ми харесва, че някой път са ми и плащали..". 

"Никога не съм вършил нещо, което да ми е безразлично", твърди главният герой на филма “Синема вариете”, и това несъмнено ще проличи от цялата лента. Какво още? “Просто е хубаво да бъдеш добър човек”, казва Джеки и добавя великодушно още няколко цитата от самия него:

- "Джони, Джеки и Чарли не са имена на кучета."

- "По-добре недооценен, отколкото преоценен."

- "Почти всичко, което съм поискал, съм постигнал. Но е възмутително, че винаги с много работа...."

- "Знам, че съм суетен и не го крия. Използвам обаче енергията на суетата си само за мирни цели".

- Животът продължава... кога добре, кога не толкова. Но на мен ми е хубаво - по природа съм инфантилен оптимист.

Гледайте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК