Симон Варсано - Широко отворени очи

Епизодът от "Умно село" представя един от най-големите майстори на фотографията у нас

14.03.2021 | 20:00 Редактор: Никола Симеонов

От медицински фотограф в “Пирогов” до титулярен фотограф на всички холивудски звезди, снимали у нас – между тези два полюса се е простряла професионалната биография на един от майсторите в това изкуство.

А между тях са запечатаните стотици кадри и портрети от историята на театъра, киното, на българската природа, улична фотография от всякакви точки на света, хора и животни. Сам той изключително колоритен, Симон Варсано е фотографът, когото ще видите да се смее или да плаче, дори когато снима. Или да лети на своя велосипед, през всякакви сезони – единственото превозно средство, което ползва.

“Мисля, че сме посяти на тази земя, за да се радваме”, казва човекът, иначе социално ангажиран и граждански непримирим. “От много години;  всъщност - откакто се помня - се радвам на деня. Хората като че загърбиха това усещане - да отвориш прозореца, да погледнеш навън с широко отворени очи – от това че Божият ден е започнал, и теб те има, жив си – не зная дали има нещо по-хубаво от това…”

Филмът “Широко отворени очи” е среща с една фина натура, с един вече побелял “хлапак”, въртящ неуморно педалите, с безкрайно интересните истории от личния му свят; с вихъра на необичаен работен процес, в който негови модели са… прекрасни бездомни животни.  

Гледайте повече в епизода на "Умно село"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК