“Чудо”-то Леон: Уникална възможност да бъде видяна на живо една театрална легенда

Отбелязваме рождения ден на големия български режисьор Леон Даниел

21.02.2021 | 20:28 Редактор: Никола Симеонов

Една от емблемите на българския театър – Леон Даниел –  не може да бъде видян “на живо”, дори на лента. Освен във филма от поредицата “Умно село”, което си е истинско чудо. Приживе опърничавият и безкрайно талантлив театрал и мислител категорично отказва да застане пред камера.

“Чудото Леон” е рядък шанс за докосване до света на една уникална личност в българската културна история. Камерата е запечатала паметни моменти от репетиции в последните години от активния му творчески живот, както и един специален поздрав, в който Леон демонстрира артистизъм и чувство за хумор.

Големият творец изпълва филма със собствения си, вече отслабен поради тежко заболяване, глас, изповядвайки съкровените мисли, които до този момент е доверявал само на белия лист.

“Понякога ми е странно – как още се занимавам с театър? И мнозина навярно се питат същото. Моят отговор е прост: защото извадих късмет. На моя лотариен билет сигурно е пишело: играта е на игра, тя не е на сериозно...”

“Чудото Леон” е памет за един от най-големите творци на България. Вижте още за него в този епизод от поредицата "Умно Село": 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК