Матей Стоянов пред "Умно село": Набавяхме си липсващата свобода чрез песни

В епизода "Попътни мелодии" Bulgaria ON AIR среща зрителите с обаятелния поет, писател и певец

31.01.2021 | 20:30 Редактор: Радостина Димитрова

Възможно ли е на 80-годишна възраст да запишеш албум шлагери с хардрок музиканти? Да издадеш 10 книги за 10 години? Да превръщаш всяка случка в стихове? Да се радваш на нова любов? Да – ако си Матей Стоянов – столичният бохем, влюбен в "софийския паваж", бардът с китара от легендарния изчезващ вид, певецът от вътрешния двор на старата софийска кооперация. Ден след рождения му ден Bulgaria ON AIR разказа за него в епизода на "Умно село" "Попътни мелодии".

Авторът на текста на шлагера "Във конски вагон, подобен на салон, пътувах аз от София за Лом..." и на още над 100 текста за български песни не иска да живее в миналото. Макар книгите му да са летопис на абсурдното време на комунизма, героите му са като самия него - ведри, запазили вътрешната си свобода, имунизирани срещу абсурда на тоталитаризма. Такива са и текстовете на песните, които след като навърши 80 години Стоянов записа с бандата на Янко Бреков-Бръснаря, също легендарен бургаски музикант от младото поколение рокаджии.

Част от песните звучат в епизода "Попътни мелодии" от документалната поредица "Умно село". В него писателят сподели за старата софийска махала, за настоящето в лицето на любовта, връхлетяла го в залеза на живота с пълна сила, за колекционера на редки издания и за книгите като убежище.

Гледайте целия епизод във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК