Георги Чапкънов-Чапа: Обичам да правя малки неща, но също така и големи, и свръхголеми

Големият скулптор, рожденик в неделя, 24 януари, пред камерата на "Умно село"

24.01.2021 | 20:30 Редактор: Ралица Братанова

Чапа, може би най-известният български скулптор, е рожденик тази неделя. Камерата на "Умно село" е документирала една “чаплинова” кондиция на Чапа – като герой от нямо кино на бърз каданс тича той през старите софийски улици и като волна птичка буквално прехвръква по неизброимото количество стълби, водещи до неговото прословуто, култово Ателие.

Жизнерадостен, с чувство за хумор и препълнен с енергия, Чапа показва, разказва невероятните истории от живота си, срещите със световни хора като Фелини, припява смешни песни и спомени от соца, изповядва болките си от настоящето, което доста го е разочаровало.

И сипе собствени цитати. Един тъжно-смешен клоун с невероятен талант, чието творчество е познато и в Европа, и в далечните Япония и Индия.

Обичам да правя малки неща, но също така и големи, и свръхголеми…”. “Старая се не да бъда пръв, а да съм единствен!”, ще изпише в кадър ръката му, слагайки отдолу “печата”: Чап.

Със сигурност днес, когато Чапа е налегнат от тежестта на годините и разни болести са накърнили обема на неговото “хвърчене” – със сигурност той би искал да го видим такъв, какъвто си беше – неописуем, освен с едно име: просто Чапа.

Гледайте целия епизод, посветен на скулптора, във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тошко
преди 3 години
Свръхголемите и големите не му се отдават-справка, кича срещу красивия партиен дом. Като ехо са един на друг :) Сигнализирай за неуместен коментар