"Възхвала на глупостта": Микс от най-доброто в "Умно село" - ЧАСТ 1

Любими имена от сцената и екрана в новогодишната нощ

31.12.2020 | 20:50 Редактор: Тодор Петров

"Възхвала на глупостта" е заглавието на празничното новогодишно издание на "Умно село", което излъчваме в две части. То е нескрито заимствано от блестящата сатира на големия хуманист Еразъм Ротердамдски. 

И във филмите, както в оригиналния текст, иронията е в смисъла, а не в стила. А стилът е поднесен не от друг, а от неповторимата Мая Новоселска, представяща "глупаците" от галерията "Умно село" – шутове, самотници, чудаци... 

И кое е глупаво, и кое е умно днес, пита клоунът Мая – да се занимаваш с духа, да чоплиш в изкуство, в такива времена? Да си отнесен в музика, в книги, да си рицар без броня, да си мечтател?

В микс от най-доброто, създадено до момента в "Умно село", се завъртат парченца филмово време, населени с образи и думи на Доньо Донев, Крикор Азарян, Наум Шопов, Васил Михайлов, Петър Слабаков, Стояна Мутафова, Славка Славова и Таня Масалитинова, Тодор Колев, Иван Стоянович, Николай Бинев и компания.

Весели или лирични, избраните моменти от филмите са ярък пъзел, изпълнен с настроение и смисъл. Любими имена от сцената и екрана, по-голямата част от които, уви, вече поеха към небесните театър и кино, оживяват от плът и кръв и ни напомнят за онези времена, в които всички бяхме себе си: те, мъдреците, разсмиващи ни до сълзи, и ние – зрителите, покорени от таланта им.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК