"Умно село" запечата гордостта на Георги Липовански - дървената яхта "Фрея"

Епизодът от поредицата, посветен на него, носи името "Художникът почти моряк"

23.08.2020 | 20:30 Редактор: Ивет Арабова

Насред суровата природа на село Емона, високо над морския бряг, който на това място се среща с най-източната част на Стара планина и разделя условно българското Черноморие на северно и южно, са се разсадили красиви къщи на артистични заселници. Една от тях е на художника Георги Липовански, герой на филма “Художникът почти моряк” от поредицата "Умно село". 

Жожо, както го наричат всички приятели, и който нарисува лъвчето на СДС, мина през политиката и изпълнителната власт, напусна светския живот и мина на “по-бавна вълна”. Тук пред безмълвната красота на пейзажа, художникът е сам със себе си и се радва на безкрайна свобода. А защо “почти моряк”? 

Камерата на "Умно село" е запечатала един скрит епизод от живота на Георги Липовански - осъществяването на мечтата да построи сам с ръцете си истинска яхта. В тази последна лудост е прераснало хобито му да сглобява корабни модели. Уникални кадри показват гордостта му – дървената яхта “Фрея”, създадена по старинен модел, подобен на яхтата на Амундсен.

Вижте целия филм във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК