Над 90 вида лалета разцъфтяха в Балчик (+ГАЛЕРИЯ)

За пръв път от 65 години никой няма да може да види парада на цветята 

20.04.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

Ковид-19 спря много неща от ежедневието ни. Затворени ресторанти, магазини, направи пътищата ни пусти, а театралните ни зали празни. Спря и времето и ни постави пред изпитание, в което всеки един да предизвика себе си и собствената си устойчивост – физическа, морална, психическа. 

Но ако има нещо, което извънредното положение не успя да спре, това е природата. Ставаме свидетели на една пролет, каквато никой от нас не си е мислил, че ще преживее. И все пак, навън става все по-зелено, а много от любимите на всички пролетни цветя проправят път към небето.

Една от най-красивите картини вероятно е съчетанието между море и цветя, която можем да видим на север по българското Черноморие, в малкото китно градче Балчик. 

В момента в ботаническата градина там любимите на много хора лалета са напът да изтанцуват един най-самотния си танц. В парка, който както всичко друго, е затворен, в момента има засадени над 90 вида лалета, но за първи път от 65 години никой няма да може да ги види. 

Въпреки сравнително топлата зима тази година, 95% от заложените луковици  на лалета са цъфнали. Има и много нови видове, сред които и т.нар. папагалови лалета, както и царицата на лалетата - черното лале. Същинският пик на цъфтеж се очаква през следващите седмици. 

Именно това е и времето в годината, в което се състои традиционния парад на цветята. 

"Много ми липсва, че тази година няма да мога да видя цветята", казва Кристина Петрова, която е родом от града и е администратор на най-голямата Facebook страница, посветена на Балчик. 

"Положението тук е като навсякъде в страната - улиците са празни, всичко е затворено, но хората са дисциплинирани, спазват мерките. Има и много отменени за лятото резервации", разказва още Кристина, чието дело са и снимките, които ще може да видите.

А ние си пожелаваме следващата пролет да бъде най-красивата, която сме виждали.

Автор: Божила Симова 

Снимки: Кристина Петрова

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК