fallback

Мини библиотеки стават килери за храна

Кампанията стана хит в социалните мрежи

25.03.2020 | 18:36 Автор: Тодор Петров

Ситуацията с Ковид-19 предизвика страх, паника и чувство за несигурност в целия свят. Наред с тях обаче, тя възроди и някои позабравени в съвремието ни ценности. Сред тях са емпатията и загрижеността към другия. В социалните мрежи ставаме свидетели на все повече кампании, чиято цел е да улесни невеселото си ежедневие през последните седмици. 

Днес ви разказваме за поредната такава, която от няколко дни се превърна в абсолютен хит в социалната мрежа Twitter.

Всичко започва преди няколко дни в американския щат Ню Джърси, където няколко от кварталните обществени библиотеки, повечето от които направени като дървени къщички, започват да се пълнят, но не с книги… а с хранителни продукти от първа необходимост. 

Оказва се, че две американски тийнейджърки измислят начин как да помогнат на свой самотен съсед, затворен под карантина, с доказано позитивен тест за коронавирус. Те временно премахват книгите, разположени в мини къщичката пред дома му и ги заменят с хранителни продукти от първа необходимост. След като правят снимка на пълната с храна къщичка, те я качват в социалните мрежи, а постъпката им трогва хиляди, но и провокира да бъдат последвани. 

Само за няколко дни същото се случва и с други обществени библиотеки, превръщайки едно добро дело в кампания, насочена както към заболелите от коварния вирус, така и към бездомните хора.

"Вярваме, че книгите само временно ще отсъстват от къщичките, защото днес трябва да бъдем единнни", гласи един от постовете в социалните мрежи.

Обществените библиотеки, наричани още мини пощи или килерчета на открито, са дело на организацията #Малка безплатна библиотека, която до момента има над 100 000 регистрирани кутии в над американски 108 щата. Преди няколко години тя стартира с идеята хората да обменят книги безплатно.

Автор Божила Симова 

Снимки: Twitter

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback