Обратно към живота: В Ухан здравите се връщат на работа

От близо седмица в града няма нови заразени

24.03.2020 | 16:37 Редактор: Наталия Тотева
Обратно към живота: В Ухан здравите се връщат на работа

Докато целият свят взима драконовски мерки, за да предпази населението от Ковид-19, китайският град Ухан, където започна заразата, вече близо седмица посреща изгрева без позитивни тестове за коронавирус.

Здравните власти съобщиха за 39 инфекции на чужденци, влезли в страната. От вчера жителите на града могат да се върнат на работа след позволение от работодателя им, но само след представянето на т.нар. зелени карти, удостоверяващи, че са здрави.

Общественият транспорт в града също поетапно се възстановява, като вчера пристигна и първият влак, превозващ работници, идващи от съседна провинция, които се връщат на работа в Ухан. 

Припомняме, че на 23 януари Китай взе безпрецедентното решение да постави под карантина Ухан и заобикалящите го региони с население от 60 млн. души в опит да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса. Бяха спрени изцяло пътуванията по въздух и с железопътен превоз, а тези с автомобил бяха силно ограничени.

В същото време бе наложена забрана за провеждането на големи събирания на хора, а жителите трябваше да стоят по домовете си. Окончателното премахване на блокадата над целия град и съседните провинции се очаква да се случи на 8 април.

Първият ден без нови заразени беше отбелязан със символично сваляне на маските на лекарите, грижещи се за пациентите във временната болница, която беше построена в града след началото на епидемията. Видеото трогна хиляди в социалните мрежи и се превърна в лъч надежда, носещ посланието, че това ще се случи и в целия останал свят.

Снимка: БГНЕС

Автор: Божила Симова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК