Син ли е Христофор Колумб на Владислав Трети Варненчик – в последното за лятото издание на "Операция История"

Иван Тренев ще представи част от любопитните хипотези за живота и произхода на великия откривател

01.08.2020 | 16:00 Редактор: Искра Ангелова

Изключително интересна хипотеза, според която великият откривател Христофор Колумб всъщност е син на известния от българската история полско-унгарски крал Владислав Трети Варненчик, ще разкаже в студиото на "Операция История" на 2 август, от 16:30 часа, българският писател и историк Иван Тренев.

В последното издание преди лятната ваканция на историческото предаване с водещ Росен Петров, Тренев запознае зрителите с изводите от дългогодишната работа на изследователя Йордан Михов и научния труд на известния португалския историк Мануел Роса. Португалецът доказва в трудовете си ,че Владислав Варненчик не загива в прочутата битка край Варна, а е спасен и избирайки пътя на доброволното изгнаничество, попада на о-в Мадейра, където се жени и му се ражда син - бъдещият откривател на Америка.

За зрителите на Bulgaria ON AIR, Тренев ще представи част от любопитните хипотези за живота и произхода на Колумб, както и за една от най-подценяваните битки в нашата история - битката на народите от 10 ноември от 1444 година край Варна.

В първата част на предаването водещият на историческото предаване Росен Петров и зам.-главният редактор на в. "168 часа" Петя Минкова, ще обърнат внимание на още една много интересна и актуална тема – тази за епидемиите. Двамата ще проследят хронологията на епидемиите и пандемиите през миналото и онези от тях, които са оказали силно влияние на света и са променили хода на българската история.

Това ще е и последното издание за летния тв сезон на предаването "Операция История", с което историческото ток шоу ще излезе във ваканция до септември. От есента то ще се завърне за жадните за история зрители на Bulgaria ON AIR с още по-интересни теми, исторически анализи и гости.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК