Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Коста Чолаков: Ако бизнесът се прави извън правилата, може да има проблеми

Застраховките "Живот" бележат много сериозни ръстове и създават алтернатива за потребителите

11.05.2024 | 18:02 Редактор: Йоана Великова

Какви са най-големите предизвикателства пред застрахователния пазар у нас и какво трябва да знаем за системата "Бонус-малос"? Гост в предаването "Money.bg" е председателят на управителния съвет и изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. 

"Тези данни, които виждаме в БНБ, отчитат основно активите на застрахователите. Там има много сериозен ръст, той се дължи на завишени обеми от застрахователната дейност и те предполагат завишаване и на резервите, и на всички видове активи, които покриват, така че е логично да имаме този ръст. За съжаление, за миналата година имаме данни само към края на септември, оттам виждаме, че имаме доста сериозен ръст в животозастраховането, двигател на този ръст са две основни линии: застраховките "Живот", свързани с инвестиционни фондове, които за последните няколко години бележат много сериозни ръстове покрай нисколихвената среда. Тя е много благоприятна за тези застраховки, защото създава алтернатива за потребителите. И другата много важна линия - бизнес, при която също виждаме тенденция за двуцифрен ръст през последните няколко години със здравните застраховки", каза Коста Чолаков.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че всеки бизнес, ако се прави извън правилата и не се съблюдава от стриктните изисквания на кодекса и на Европейското законодателство, би довел до проблеми. 

"Промените в кодекса за застраховане са много по-големи от това, което се изисква по промените в моторната директива. Тя се е фокусирала върху някои неща, но имаме нужда от промени в кодекса в ново направление, едно от тях е системата "Бонус-малос", която така и не беше въведена на нашия пазар, а в някои държави тя вече е изчерпана. Моето лично мнение е, че когато се стартира програма по една централизирана "Бонус-малос" система, се тръгна в грешна посока", добави Чолаков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа