Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Константин Велев: Сегашните предложения за системата "бонус-малус" са много различни отпреди

"Дълъг път се извървя, за да се стигне до сегашното предложение", каза изпълнителят директор на ЗАД "Армеец"

20.04.2024 | 19:36 Редактор: Йоана Великова

Какви са новите предизвикателства пред застрахователния ни сектор, предвид предложените промени в кодекса на застраховането и как се стигна до сегашните предложения за системата "бонус-малус"?

"Сегашните предложения, които вече са в парламента, са много различни от първоначалната идея за системата "бонус-малус". Текстовете бяха приети около година преди да започне Ковид пандемията, след това мина през 2 версии на промени и проект на наредба, който не видя бял свят, заради възприетия подход за определена "бонус-малус" система. Дълъг път се извървя, за да се стигне до сегашното предложение. Системата първоначално беше базирана на принципа информация за щетите, които има при застрахователите и, съответно, нарушенията, които водачът е допуснал и които трябва да дойдат като данни от системата на МВР", каза изпълнителният директор на Застрахователно акционерно дружество "Армеец" Константин Велев в предаването Money.bg.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че системата вече не е базирана на единна информационна база данни, а е базирана на данните, които всяка една застрахователна компания има. Тази компания е задължена да оповести политиката си по публичен начин. 

"Комисията има своите правомощия, ако забележи в политиката определен дисбаланс или регулации, които противоречат на закона или на другите нормативни актове. Съгласен съм, че предишните варианти имаха спорни моменти, което е нормално за една система за първи път въведена в България", заяви гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.