Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

През летните месеци всеки ден се произвеждат 1,7 милиона литра бира

Пазарът на бира в България - новите тенденции в бирената индустрия

24.07.2023 | 10:00 Редактор: Таня Харизанова

В разгара на лятото се питаме, как върви общият пазар на бира в страната. Какви са новите тенденции в бирената индустрия и ще поскъпне ли цената на най-консумираната у нас напитка след водата. Отговорите от Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването Money.bg.

Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ), публикувани по повод на професионалния празник на бранша – Илинден. През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенета и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка. 

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000.

50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70 на сто поне веднъж месечно.

По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

Целия разговор с Ивана Радомирова гледайте във видеото!

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
тр
преди 8 месеца
как можа тая *** жена да изговори толкова хлупости Сигнализирай за неуместен коментар