Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Ще ни върнат ли в офисите предимствата на ергономичните мебели?

В предаването "Money.bg" говори Петър Перянов – главен изпълнителен директор на Offisphera

03.05.2023 | 10:25 Редактор: Тодор Петров

"Разликите между днешния офис и офисите от преди 100 години вървят по няколко линии. Тогава навлизат новите материали с промишлен произход. Заменя се традиционната дървесина, плоскостите стават популярни в следващите години. Донякъде има приемственост в материалите", заяви в предаването "Money.bg" Петър Перянов – главен изпълнителен директор на Offisphera.

По думите му по-съществената разлика е в организацията на пространството и процеса в офисите. Основната разлика идва от свързаността.

"В съвременния офис имаме съвършено ново състояние, в центъра са хората с техните потребности. Имаме връщане към материалите, които дават основата на устойчивото развитие - дървесината. Трябва да се гарантира здравословна среда за работещите в офиса", посочи Перянов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът посочи, че практиката в последната една година показва следното: много от служителите са разбрали, че работата от вкъщи създава проблеми. 

"Представете си да седнете на дивана с лаптопа и да работите - това е доста неудобно и след това ще имате болки в гърба и очите. В съвременния офис всички тези проблеми се решават кардинално с ергономичните мебели. В офиса може да седнеш на работен стол, който позволява да промениш височината и състоянието, в което се намира гърбът, може да повдигнеш бюрото и да работиш прав", обясни Перянов.

Според него ергономичността на офиса е привлекателна, но още по-привлекателна е възможността за социализиране. Офисите са места, в които се обменят идеи и се взимат решения - живото общуване е несравнимо по-добро, отбеляза изпълнителният директор на Offisphera.

Петър Перянов подчерта, че покупката на относително по-евтини мебели по-късно води до загуби. Не се създава достатъчно ергономична и удобна среда за работа, а служителите губят интерес да работят, става все по-трудно да се задържат, обясни той.

"Нашата компания е сред пионерите в предоставянето на офис обзавеждане под наем. Стигнахме до тази идея след финансовата криза в България, компаниите търсеха по-икономични решения. Плащат наем и ги връщат при нас, когато приключат своята дейност. В последните години към този елемент се добавя и устойчивостта. 80% от живота на мебелите се решава на етап проектиране, все повече се залага на стомана, вълна, памук. Има тенденция да се използват рециклирани пластмаси", каза още Перянов.

Гледайте целия разговор във видеото.