Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Жените в българската икономика. Какви възнаграждения получават?

Инфлацията е най-големият проблем за домакинствата, казва Адриан Николов

12.03.2023 | 13:12 Редактор: Таня Харизанова

Повишаването на несигурността доведе до настоящата криза. В последните две години несигурността се повишава рязко, поради два много различни фактора -първият е ковид кризата и настоящата криза с войната. Това, което се случва е, че и правителство, и бизнес имат много големи проблеми да планират в много близо бъдеще, тъй като ситуацията се променя с часове от гледна точка на цената на суровините и сигурността на веригите на доставки и границите и дори военния риск. Това заяви икономистът от ИПИ Адриан Николов в предаването Money.bg.

"Инфлацията е най-големият проблем за домакинствата - в края на 2021 година имаше голямо повишение на цените с 8-9%, но най-вероятно това ще продължава и тази година. Международни институции прогнозираха повишаване на цените с 6-7%, но най-вероятно ще бъдат коригирани нагоре, най-вече заради цената на енергоносителите", заяви Николов.

Според Николов в средносрочен план бизнесът ще играе на по-сигурно, ще има трупане на резерви и много по-консервативно отношение по веригата за доставки. Най-вероятно фирмите ще се насочат към много по-къси вериги на доставки.

"Колкото повече продължава военният конфликт в Украйна и тази ескалация на санкциите, толкова по-застрашено ще е нашето средносрочно развитие", коментира той.

По думите му на този етап няма кризисна ситуация, която да е довела до трайно забавяне на ръста на заплатите. Но що се отнася до домакинствата домакинствата при всяко свиване на пазара на труда, хората които получават заплати стават все по-малко.

В момента имаме недостиг на около 200 000 работни места, които могат да бъдат запълнени от бежанци от войната. От страната на правителството също имаше знак, тъй като на европейско ниво бяха активирани методи за справяне с бежански вълни.

"Тези хора ще искат да се върнат в родината си, което означава само временно запълване за пазара на труда. Трябва да се има предвид и техните умения и способности да се интегрират на пазара на труда. Не знам колко от тези жени с деца ще имат възможност да работят и да се интергрират", заяви той.

Спрени доставки от Русия

"Очевидно няма как да строим нови ядрени мощности и нови тръби. Ядрената енергия и други енергийни източници биха могли да дадат на Европа, в средносрочен план, енергийна независимост. В момента доставките на втечнен газ, петрол от алтернативни източници е най-важното решение", заяви Николов.

В предаването коментираме ролята на жените в българската икономика, какви възнаграждения получават и в кои градове разликата в заплащането между мъже и жени е най-малка. В студиото е Бойка Микова, директор „Човешки ресурси“.

Целия разговор гледайте във видеото!