Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Икономист: Банкерите искат рецесия, дано се управлява добре

За нас кризата настъпва, когато нямаме работа и приходи

16.01.2023 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Въпреки данните за поотслабване на инфлационния натиск през последните два месеца, ще е хубаво да почакаме до лятото, защото може да имаме нова инфлационна хватка. Това коментира за предаването Money.bg по Bulgaria on air икономистът Преслав Райков.

По думите му към момента инфлацията се коригира главно поради падането на цените в енергийния сектор. "Централните банки и повишаването на лихвените проценти също повлия, но все още не се вижда този пълен мащаб, който ще се разгърне през следващите 6 месеца и ще вкара редица икономики в планираната рецесия, която банкерите искат. Надяваме се да могат да я управляват добре, да нямаме загуба на дългосрочни капитали и богатство. Най-важното - безработицата: за нас кризата настъпва, когато нямаме работа и нямаме приходи", подчерта експертът.

"Колкото и странно да звучи, мисля че войната в Украйна дори и да я нямаше, не мисля, че щеше чак толкова много да промени инфлационната нагласа и развитие. Връщайки се на това, как Русия влия върху инфлацията, основният канал е енергийният, безспорно - видяхме какво се случи с газовите доставки и как рефлектира върху инфлацията. Моментът на влияние съпътства точно момента, в който всички тези пари, налети в системата, сработиха. Хората харчеха, заплатите им се качваха - нищо, че бизнесите бяха затворени. Абсолютно всичко се изстреля, хората имаха едно фалшиво усещане за сигурност - че COVID няма да рефлектира върху икономиката. Отдръпнаха се дори от това, какво правят централните банки. Този момент на отрезвяване съвпадна с войната в Украйна и затова много хора основно винят войната за инфлацията, което не е така", заяви Преслав Райков.

В същото време той отбеляза, че един от последните останали ходове на Москва е свързан с евентуално изтегляне от петролния пазар, което отново би насочило цените към 100 долара за барел, би повишило инфлацията и би довело до нови сериозни вдигания на лихвените проценти и натиск върху бизнеса.

По отношение на пазара на труда у нас Райков отбеляза, че следващият икономически цикъл носи сериозни предизвикателства за нашата страна. Ако производителите и услугите, които искат да се локират в България така, както се локираха през последните 15 г., не намерят подкрепа от нашия пазар на труда, инвеститорите може да отидат в съседни на нас страни - Гърция, Румъния, Сърбия, категоричен беше той.

Именно затова според него "отварянето на нашия пазар е добро решение, внася конкуренция, внася свежи кадри", защото в момента процедурата е изключително трудна. Говорим за облекчаване на административните режими, а не за заместване "на конвейер" на българи с чужденци. Като пример за държави, от които могат да дойдат кадри за българския трудов пазар, той даде "Молдова, Украйна, страни близки до нашия манталитет, стил и език".

Целия разговор гледайте във видеото!