Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Шулева: Трябва да се определи абсолютна сума за всякакви социални плащания

Минимална заплата и пенсии

04.12.2022 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Социалните плащания нямат общо с полагането на труд и затова трябва да се премахне връзката между техния размер и минималната работна заплата. Това заяви в студиото на Money.bg бившият социален министър Лидия Шулева. По думите ѝ подпомагането на уязвимите групи трябва да е целево и чрез абсолютни суми, подлежащи на индексиране.

Тя отбеляза, че е "изненада" решението на парламента да вдига МРЗ на 850 лв. със закон, когато това може да се случи с постановление на Министерския съвет. По думите ѝ докато няма нов цялостен бюджет, социалните плащания остават "вързани" за стария размер на минималната заплата.

Шулева обясни, че всъщност повишението само по себе си има позитивен ефект заради по-големите постъпления от данъци и осигуровки и по-голямото потребление, което вкарва повече ДДС. В същото време обаче се "въртим в порочен кръг", в който тези положителни ефекти се губят заради нарастващите социлани плащания.

"Трябва да се определи абсолютна сума за всякакви социални плащания. Например, майчинството за втората година, то е една минимална работна заплата. Ако приемем, че 710 лв. е приета като абсолютна сума, то в Бюджет 2023 може да се напише, че това плащане за майчинство ще бъде индексирано например с процента на инфлацията или с процента на ръста на БВП, или с някаква комбинация - така, както всяка година пенсиите се актуализират с някакъв процент", предлага бившият социален министър.

Според нея така ще има "много по-свободно и нормално оценяване на минималните норми за плащане на труд".

Шулева коментира, че уязвимите групи имат нужда не от мерки "на калпак" като помощта за гориво, а от целева помощ, каквато са например 300-те лева за отопление, които ще се раздават преди началото на студовете.

Целия разговор в предаването Money.bg гледайте във видеото!