Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

Може ли България да бъде страна без тютюнев дим и колко опасни са фасовете?

Мениджърът "Устойчиво развитие" във Philip Morris Bulgaria Диляна Якова говори за устойчивото развитие, към което се стреми бизнесът

28.11.2022 | 11:40 Редактор: Тодор Петров

Цивилизованият бизнес търси начин на функциониране, който щади околната среда. Зад понятието устойчиво развитие се крие начин на бизнес мислене, който променя цялостната среда около нас.

Какво е да си отговорен и устойчив в индустрия, която се занимава с комерсиализация на тютюневи изделия? Отговора на този въпрос потърсихме от експерта Диляна Якова - мениджър "Устойчиво развитие" във Philip Morris Bulgaria.

"Всеки бизнес се опива да бъде устойчив. Да говори за това как ще постигне по-добри социални и екологични въздействия. Тютюневата индустрия не изостава. Philip Morris International повече от 10 години инвестира огромни средства и ресурси в разработването на алтернативи на традиционните тютюневи изделия. Компанията е инвестирала над 9 млрд. долара, за да можем да пуснем на пазара бездимните алтернативи, които са по-добрата алтернатива за нашите пълнолетни потребители", коментира тя в предаването "Money.bg".

По думите ѝ трансформацията на компанията е всеобхватна - в начина на мислене и в извършването на бизнес операциите. 

"Ние сме единствената международна тютюнева компания, която се е ангажирала с това да постигне бездимно бъдеще. До 2025 г. нашето продуктова портфолио трябва да включва основно бездимни продукти - постепенно да се откажем от цигарите. Да успеем да стигнем до 100 пазара, ако настоящите в глобален аспект са малко над 70", каза още Якова пред Bulgaria ON AIR.

От вече 5 г. у нас присъстват бездимните продукти на Philip Morris, но 40% от българското население пуши конвенционални цигари. А дали ще станем държава без тютюнев дим - "зависи от политиките и нормотворците".

"Не зависи само от продуктовата регулация, но и от фискалната. В парламента се разиграват бурни дебати по отношение на акцизите на всички тютюневи изделия. Доста необяснимо за нас служебното правителство предлага акцизът на бездимните тютюневи изделия да се вдигне неколкократно повече в сравнение с явно доказаните вредни конвенционални цигари", подчерта Якова.

От компанията са си поставили за цел да минимизират вредните въздействия от техния продукт върху природата. По думите на Диляна Якова, на глобално ниво, но и у нас, Philip Morris има добре развиваща се кампания - "Промени картинката", която информира обществото и фокусира проблема върху замърсяването с фасове.

Тя цитира изследване на ЕК, което сочи фасовете като замърсител номер 1 на европейските плажове. А проблемът идва от това, че цигареният филтър е направен от целулозен ацетат, който не отговарят на изискванията за биоразградимост. Разграждането му може да отнеме до 15 години.

"Вече от година и половина развиваме тази наша кампания и имаме чудесен проект със студенти от НАТФИЗ, които направиха 30-секундни видеа. Провокативни са и засягат различни аспекти от проблема. Имаме колаборация с няколко неправителствени организации. Надяваме се след 5 г. да постигнем истинска промяна на картинката", заяви още Якова.

Гледайте целия разговор във видеото.