Money.bg

Събота от 16:00 часа
още

KBC придоби „Райфайзенбанк България“

Ще бъдат ли обединени двете банки? Говори Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ

12.07.2022 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Собственикът на банка ОББ в България – белгийската KBC, придоби собствеността върху друга голяма банка на българския пазар – „Райфайзенбанк България“. И тук идва въпросът, какво предстои за в бъдеще? Ще бъдат ли обединени двете банки или ще работят паралелно?

В предаването Money. bg ви срещаме с главния изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен, който за първи път от оповестяването на сделката говори в детайли за придобиването на „Райфайзенбанк България“.

Нов играч на енергийния пазар у нас и на Балканския полуостров. FPE и Insa Oil образуват новото българо-американско дружество-Insa Oil Inc.

Как това ще се отрази на диверсификацията на енергоресурси у нас?

Ембаргото на ЕС за внос на петролни продукти от Русия разтърси пазара на горива в ЕС. Всяка страна - членка се опитва да намери решение, за да не колабира пазара.

България е от малкото държави, които получиха отсрочка от пълната забрана за внос на руски петролни продукти. Една от най-важните задачи сега е времето до края на този гратисен период да бъде използвано за търсене на алтернативни източници на петрол и петролни продукти. 

Като основна цел новият играч на българския енергиен пазар посочва както диверсификацията, така и увеличаването на капацитета на рафинерията на “Инса Ойл” в Белозем и завода за биоетанол.

Повече подробности вижте в интервюто на Таня Харизанова със Скот Браун, член на Съвета на директорите на Insa Oil Inc.

Целите разговори гледайте във видеото!