Фокус образование - 8.6.2020 - пълен запис

08.06.2020 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Мария Несторова-директор на Седмо СОУ "Найден Геров" - Варна ни представя факти, с които доказва, защо тяхното училище е предпочитано във Варна и какви отговорности е поела тя и нейният екип, за да получат категория „иновативно училище“, в което се обучават 1400 ученици от подготвителна група до 12 клас. От три години използват платформата G Suite, всички ученици от трети до дванайсти клас, учителите и администрацията имат действащи профили, което улеснява преминаването на "обучение от разстояние", след обявяване на извънредното положение. Учениците печелят награди на математически и литературни състезания, конкурси по история, философия, както и спортни - футбол, плуване, тенис на маса. Какви са новите специалности, които се откриват от тази година и имали много кандидати? От учебната 2020/21 ще приемат 2 паралелки: профил "Софтуерни и хардуерни науки" и специалност "Компютърна анимация", с интензивно изучаване на английски език. Професионалната паралелка е единствена в България.

Яна и нейната рубрика „от А до Яна“. Темата е: „Кой следи за правата на работещите? Къде и как да ги намеря? “. Това е инициатива на КНСБ, СБУ и МОН. Целта на този проект е да се запознаят учениците от гимназиален етап в средното образование с техните трудови, социални и осигурителни права.

Величка Попова е директор на Детска Градина №8 "Проф. д-р Елка Петрова", в която се отглеждат, възпитават, социализират и обучават деца от 3 години до постъпването им в първи клас.  В предаването ще чуете нейния разказ за организацията на работа в детската градина след пандемията и провеждали ли са „он лайн“ занимания с децата. Говорим за за недостига на места в детската градина и какви допълнителни занимания организират на децата извън задължителната им програма. Има ли приемственост за педагози в детските градини или по-точно казано, има ли недостиг на млади кадри?

Как отпразнуваха абитуриентите своето завършване ще видите във видеоклип от Средно училището за шампиони “Петко Рачов Славейков“ – град Кърджали .