"Средновековна слава": Битката при Клокотница (9 март, 1230 г.)

Една от най-категоричните ни победи е в актива на Иван Асен II

16.02.2020 | 09:45 Редактор: Ивет Арабова

Битката при Клокотница, при която умелият стратегически ход на Иван Асен II го превръща в господар на Източните Балкани, е една от най-категоричните победи в цялата средновековна военна история на страната ни. Подари тази причина, тя заслужено получава своите минути слава в последния епизод на анимационно-документалната поредица "Средновековна слава“ на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“.

Възкачил се на престола, Иван Асен II продължава по стъпките на своя предшественик, като във фокуса на своите  действия поставя стабилизирането на икономиката и армията, оставяйки настрана от продължаващите войни между Латинска империя и държавите Епир и Никея, разделили си територията на разпадналата се Византийска империя.

В продължение на две години, провъзгласеният за ромейски владетел Теодор Комнин осъществява успешни победи над латините и не крие желанието си да стигне до бившата византийска столица, като по този начин възстанови границите на империята. От друга страна, рицарите все по-усилено търсят подкрепа в лицето на Иван Асен II, но се стига само до преговори. Притеснен от нарастващото влияние на Епирското деспотство, владетелят на българското царство подписва съюзен договор с Теодор Комнин и по този начин успява да предпази страната от византийски нашествия за кратко.  

През февруари 1230 година, подкрепен от Албания и отряд германски наемници, Теодор Комнин дава ход на окончателното си настъпление на юг и превземането на Константинопол. За да наглежда под око епирското движение, Иван Асен  II събира войските си и заедно с елитен кумански отряд ги разполага на южните граници.

С решението си да обърне своето настъпление срещу наблюдаващата го съюзническа войска, в началото на март 1230 година Теодор Комнин променя хода на историята. Българите посрещат предателската войска в близост до днешното село Клокотница, а самото сражение се осъществява по поречието на река Клокотница.

Уверен в победата си, ромейският император е придружен от семейството си, очакващо с вълнение развръзката на битката. Иван Асен II преценя, че е най-подходящо да посрещне съпротивата при форсирането на реката, като по този начин ограничи нейното числено предимство.

За да попадне клетвопрестъпника и неговата войска в желаната от българския владетел неблагоприятна част на реката, първоначалната атака бива задържана от страна на българо-куманските сили, докато неприятеля не попада в клопката. В този момент, оставената в резерв кавалерия обхваща ромейските войски, като заедно с основните български сили извършва помитащата атака.

Какво се случва след победата с Теодор Комнин и неговото семейство, кои територии успява да си възвърне българското царство и какъв е необичайният за епохата ход, който Иван Асен II предприема след забележителния успех, гледайте във видеото - https://www.youtube.com/watch?v=0elz2TA41ds .

С вълнуващия десети епизод, описващ битката при Клокотница, се поставя края на третия образователен проект на ЗАД "Армеец“ и сдружение "Българска история“- документалната поредица "Средновековна слава“. Чрез полезно съдържание, представено по интересен начин, съвместният проект цели да популяризира родната история и да помогне на учители и ученици, като пред очите им оживеят едни от най- великите битки в българската военна история. Всички епизоди от вълнуващата поредица може да откриете на сайта https://www.bgonair.bg/ .

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК