Нено Димов: Еколозите нека са спокойни, хотели в защитените зони няма да има!

Намерихме баланса между опазването на околната среда и икономическото развитие на страната, подчерта той пред Bulgaria ON AIR

30.12.2017 | 17:50 Редактор: Василена Василева
Нено Димов: Еколозите нека са спокойни, хотели в защитените зони няма да има!

"Еколозите могат да бъдат спокойни, хотели в защитените зони на Пирин няма да се строят. Това е уредено със закон", посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов в студиото на "България сутрин".

Той бе категоричен, че решението на кабинета да даде зелена светлина за втора кабинкова линия в ски зоната на Банско не е било взето по спешност, тъй като обсъждането му е започнало още преди около 5 години.

Пред Bulgaria ON AIR министър Димов подчерта, че в приетото вчера решение на Министерския съвет единствено се заявява възможност за изграждане на втори кабинков лифт и друга спортна инфраструктура при конкретно инвестиционно намерение от даден инвеститор, а всяко предложение трябва да мине през всички екологични оценки.

"Търсенето на баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие на страната ни е от изключителна важност. И такъв беше намерен, защото те трябва да вървят успоредно, не бива едното да е за сметка на другото", уточни той.

Снощи протестиращи природозащитници блокираха кръстовището на Попа, а после се отправиха и към Орлов мост и скандираха, че искат природа в Пирин. За днес е подготвен и още един протест против решението на правителството да позволи строежа на втори лифт над Банско.

Министърът на околната среда и водите заяви, че няма данни недоволството на "Зелените" и протестите им да обслужват чужди интереси.

Нено Димов обясни още, че правителството му е възложило при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинка да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Вижте повече във видеото!