Всички замесени в кражбата на картините на Майстора - в ареста

По информация на СДВР търговците са платили за тях над 10 хил. лева

07.01.2019 | 18:22 Редактор: Василена Василева
Всички замесени в кражбата на картините на Майстора - в ареста

Арестувани са двама мъже, заподозрени, че са откраднали картините на Владимир Димитров-Майстора и на пловдивския художник Димитър Киров от частен дом в София. В края на миналата седмица бяха задържани други двама души, в ареста са вече всички замесени в обира.

В неделя полицаи извеждат с белезници 45-годишния Антон Антонов, по-известен като Амет, от дома му в столичния кв. "Орландовци". Днес съучастникът му Виктор Христов-Чоко сам се предава във Второ РПУ. 

Близките му твърдят, че по време на обира бил пиян и не помнел нищо. 

Общо 15 картини са откраднати около Нова година от къща бул. "Сливница", чийто собственик е Павел Антонов, един от наследниците на Владимир Димитров-Майстора. 

12 от платната впоследствие бяха намерени, а днес и още едно. В неизвестност са две картини, които според Антонов не са чак толкова ценни. 

Преди дни полицията задържа и двама търговци на картини - Атанас Йончев-Наско Дългия и Божидар Нейков. В домовете им бяха открити повечето от откраднатите творби. 

Стойността на картините не е ясна, но по информация на СДВР търговците са платили за тях над 10 хил. лева, като предстояло и доплащане. 

Предстои оценителна експертиза на картините. На последните двама задържани е повдигнато обвинение за взломна кражба. 

За извършеното престъпление законът предвижда от 1 до 15 години затвор.