След насилието в детския дом: Борисов уволни директора на ДАЗД

На прокурор отива управителят на центъра в Габрово Маринела Лазарова

24.01.2018 | 12:53 Редактор: Василена Василева
След насилието в детския дом: Борисов уволни директора на ДАЗД

Уволниха директора на Агенция "Закрила на детето" Офелия Кънева. Тя е отстранена по искане на премиера Бойко Борисов. Мотивът - не е предприела адекватни мерки срещу насилието в дома за деца в Габрово.

На прокурор отива директорката на дома Маринела Лазарова. Срещу нея е подаден още един сигнал. Повече от година и половина тя е укривала насилието на служители над деца. Двете жени, заснети да бият деца, ще бъдат уволнени.

В продължение на повече от година и половина нито в Дирекция "Социално подпомагане", нито в отдел "Закрила на детето" в Габрово има подаден сигнал за насилие над деца в центъра "Хризантема". По думите на директора на институцията в града Радостина Братованова, отговорна за това е управителката Маринела Лазарова, която е укрила данните за случващото се там.

Маринела Лазарова обаче е категорична, че в момента виновните да не бъдат взети навременни мерки, бягат от отговорност. По думите ѝ директорът на социални дейности в общината Даниела Василева, която е и ръководител на проекта за създаването на центъра, носи пряката отговорност сигналът да не стигне до компетентните институции.

Според Маринела Лазарова до април миналата година община Габрово подбирала и назначавала персонала в центъра, а зарази липсата на квалифицирани кадри, критериите за детегледачки били занижени. Единственото условие е да имат средно образование, въпреки че работата в дома е специфична и сложна. 

Повече от половин година в центъра няма и медицински персонал, който да се грижи за децата, да следи състоянието им и да отговаря за даването на лекарствата, което според социалните е сериозно нарушение от страна на управителката.