Свещеник: Днес всички благодарим на Спасителя за височайшата му жертва

Отец Кирил Попов обясни, че Разпети петък е единственият ден, в който не се извършва света литургия

26.04.2019 | 09:35 Редактор: Зорница Костадинова
Свещеник: Днес всички благодарим на Спасителя за височайшата му жертва

Разпети петък е най-тъжният ден в цялата година и най-тежкият в земния живот на Иисус Христос. От катедралния храм "Света Неделя" енорийският свещеник Кирил Попов сподели за символиката на този ден.

"Както църковният устав изисква, на този ден не се извършва света литургия, тъй като сам Спасителят е пренесъл себе си в жертва", каза той. 

Свещеникът обясни, че се отслужват Царските часове, които представляват старозаветни четива, псалми. А в края на това последование се изнася светата плащеница. По думите му тя символизира Христовия гроб, като всички ние се прекланяме пред плащеницата и благодарим на Спасителя за неговата величайша жертва за нашето спасение.

Попов поясни пред Bulgaria ON AIR, че минаването под масата, на която е поставена, се извършва от любов към Исус. 

Той посочи, че вечерта пък се извършва Опелото Христово, което съдържа три песни, които целят да покажат на новобългарски език колкото е възможно повече красотата, съдържаща се в тях. А щом те се изпълнят, символично се извършва погребението на Спасителя, Самата плащеница се поставя на Светия престол в очакване на славното Христово възкресение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК