Ревизията на приватизацията може да изкара "кирливи ризи", твърди анализатор

Даниел Василев смята, че е добре, че всички държавни активи бяха приватизирани

14.12.2017 | 20:28 Редактор: Ивайло Николов
Ревизията на приватизацията може да изкара

Приватизацията се използва за политически атаки. Това обясни бизнес анализаторът Даниел Василев в студиото на "Денят ON AIR".

"Има много видове приватизация. В някои сектори тя беше направена много добре.", коментира Василев пред Bulgaria ON AIR.

Като пример за такъв сектор, той посочи пивоварния, където има предприятия, които работят много добре на пазарен принцип. 

"Потенциален проблем на такава ревизия е, че тя може да изкара навсякъде "кирливи ризи", които да бъдат ползвани за "бухалки" срещу политически опоненти", обясни Даниел Василев.

Той коментира също така и проблема с възможните фалити на някои болници и мораториума върху някои лекарства за следващата година. 

"Проблемът е в това, че има държавни болници, които се управляват по такъв начин, на този етап.", обясни Даниел Василев в предаването  "Денят ON AIR".

Той подчерта, че разходите за здравеопазване нарастват постоянно, заради начините, при които се изразходват средствата.

Според Василев парите за лечение на едни заболявания се дават за фиктивно болни.

Според бизнес анализаторът Даниел Василев, философията, при която се създава държавния бюджет е грешна.

"Няма промени при бюджетите от последните няколко години. Няма структурни промени, просто се наливат повече средства в бюджета.", обясни Василев.

Той изтъкна факта, че трябва да се мисли за оптимизирането на разходите, защото по думите му, ако просто се наливат повече средства-те просто ще изчезнат.

"Трябва да се фокусираме върху качеството на бюджета и да мислим какво правим, а не върху количеството.", коментира Даниел Василев.

Вижте видеото с целия разговор