Британски екип разследва случая "Гебрев" в България

Топлата връзка между случая "Скрипал“ и "Гебрев“ е и агентът от руските служби Федотов

15.02.2019 | 18:47 Редактор: Ралица Братанова
Британски екип разследва случая

Британски екип от разследващи е у нас, за да провери дали бизнесменът Емилиян Гебрев е отровен с новичок. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след проведеното национално съвещание с ръководния състав на МВР.

В интервю пред британския вестник "Гардиън“ премиерът Бойко Борисов също коментира случая "Гебрев“ и потвърди, че специалисти от Обединеното кралство са у нас, за да разследват опита за убийство. 

Пред "Гардиън“ премиерът отказа да даде подробности дали в разследващия екип участват полицаи или експерти от разузнаването. Топлата връзка между случая "Скрипал“ и "Гебрев“ е и агентът от руските служби Федотов, който е бил в България по времето, когато Гебрев е бил отровен.

Според британски медии агентът е и един от предполагаемите съучастници за отравянето на Сергей Скрипал. Българските власти имат информация за пътуванията на Федотов у нас. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че не е имало начин при влизането му граничните власти да са знаели дали това е неговото агентурно име. 

Междрувременно Великобритания официално включи обвинявания в шпионска дейност Федотов сред заподозрените в отравянето на Скрипал. Според британски медии истинското му име е Денис Вячеславович Сергеев – високопоставен офицер от руското военно разузнаване.

Той има паспорт, издаден от същото подразделение в Москва, издало и документите на двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал – Анатоли Чепига и Александър Мишкин. 

Според медиите на острова през последните два месеца руските власти са започнали да заличават информацията за Сергеев от публичните си регистри. Така, както са заличили и данните на другите двама основни заподозрени.

Харесайте ни във Facebook ТУК