Инспектори влизат на проверка в общините Созопол и Царево заради бетона по морето

Протест ще се проведе в защита на природата пред Министерския съвет

28.01.2019 | 10:54 Редактор: Велислав Филипов
Инспектори влизат на проверка в общините Созопол и Царево заради бетона по морето

Инспектори влизат на проверка в общините Созопол и Царево заради бетона по морето. Официално строежите ще бъдат спрени от днес и ще започне същинската проверка на документацията от строителния контрол.

Проверка ще има и в общините, разрешили дейностите, а от строителния контрол обявиха, че при открити нарушения ще сезират главния прокурор.

Прокуратурата в Царево даде 30 дни на Дирекцията за национален строителен контрол да предостави анализ за строежа на "Арапя”. Той вече е ограден и обезопасен, но според инспекторите този строеж е започнат на базата на стари документи, издадени преди 15 и повече години. Подобни са констатациите и за строежа на къмпинг "Градина”.

Строежът на "Алепу” е първа категория заради укрепването на свлачището. Дали има нарушения в документите му се очаква да стане ясно в следващите дни.

На този фон - протест ще се проведе в защита на природата пред Министерския съвет. Той е провокиран от строежите по морето и е с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Според протестиращите трябва да се наложи забрана на строителството върху защитени зони. И също - спиране на всички строежи и проекти по Черноморието и в планините, които се одобрени при незаконосъобразни устройствени планове и разрешения за строеж.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.