Лавина падна в Банско: Двама сноубордисти загинаха

Телата им са намерени от планинските спасители

11.01.2019 | 12:48 Редактор: Велислав Филипов
Лавина падна в Банско: Двама сноубордисти загинаха

Лавина в Банско застигна четирима души и двама от тях загинаха, след като бяха затрупани от снежната маса. Телата им бяха открити от планинските спасители. 

Инцидентът е станал преди 12 часа в склоновете на връх Тодорка. Двамата сноубордисти са на възраст между 20 и 30 години. Единият е от Ямбол, но живеел в София, а другият е столичанин. Те са карали извън пистите и са практикували така наречения екстремен сноуборд.

Предполага се, че сноубордистите са причина за лавината, която ги е затрупала. Забелязани са от други скиори и е подаден сигнал до планинските спасители. Те са тръгнали в мащабна издирвателна акция. Въпреки че са стигнали до мястото само 10 минути по-късно, момчетата са били вече загинали.

И двете момчета са били много добре екипирани, но екипировката не е успяла да спаси техния живот.

Планинските спасители извършват акции през целия ден. Те са успели да спасят руски турист, както и петима тийнейджъри от Сърбия.

От Планинската спасителна служба уточняват, че лавинната опасност в планините е изключително висока, поради новия сняг и променящите се температури, и призовават хората да бъдат внимателни - да карат само по означените писти.