Атакува ни арктически студ, поледици и снегонавявания тормозят шофьорите

Използвайте хидратиращи кремове и носете топли дрехи от естествени материи, съветват специалистите

07.01.2019 | 19:03 Редактор: Тодор Петров
Атакува ни арктически студ, поледици и снегонавявания тормозят шофьорите

Поледиците и снегонавяванията по пътищата в страната затрудняват шофьорите. На места днес градусите паднаха до минус 12. Утре сутринта също ще е много студено, така ще бъде и през следващите дни.

Mинус 25 градуса. Връх Мусала се оказва най-студената точка у нас. И ако за най-високия връх на Балканския полуостров тези градуси са нормални, то в градовете максималните отрицателни температури се усещат като арктически студ. Обяснението е просто - вятърът. 

В борбата с поледиците и снегонавяванята от Пътната агенция мобилизираха над 750 снегорина, които разпръснаха тонове препарати против заледяване на пътищата. В София се обработват също спирките и подлезите. 

Студеното време влияе сериозно и на нашето здраве. За да се избегнат студови алергии, дерматолозите препоръчват използване на хидратиращи и дори слънцезащитини кремове. За устните лекарите препоръчват кремове с хиалуронова киселина. 

И още един полезен съвет - да носим топли дрехи от естествени материи, за да се избегне наелектризиране. 

От Планинската спасителна служба предупреждават, че заради големите количества нов сняг и засилващите се ветрове, лавинната опасност в планините е значителна. 

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.