По 200 коли дневно вдигат столичните паяци

Изоставени автомобили са натрупали 7 млн. лв. задължения

02.01.2019 | 17:35 Редактор: Василена Василева
По 200 коли дневно вдигат столичните паяци

Средно по 200 коли на ден вдигат паяците в София, става ясно от данни на Центъра за градска мобилност.

През почивните дни бройката на прибраните коли в наказателните паркинги спада с четири пъти. За да си вземе шофьор колата, освен че трябва да заплати глоба за вдигането с паяк на стойност 60 лв., дължат и по 2 лв. на всеки час, в който колата им е прекарала на паркинга.

До средата на миналата година от изоставени коли на наказателните паркинги натрупаните задължения към ЦГМ достигат 6 963 038 лв. От дружеството трудно успяват да открият стопаните на колите, а повечето от тях вече са забравили и за съществуването им.

Ветеран на един от наказателните паркинги се оказва "Рено", което вече 10 години чака собственика си да го прибере, пише в. "Монитор", цитирано от Dnes.bg

Автомобилът е натрупал задължение за разходи по принудително преместване и такса за отговорно пазене в размер на 68 230 лв.

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, от общината закупиха през изминалата година още 10 нови паяци. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирали коли струваха 2,5 млн. лв. и бяха взети на лизинг за 5 години.

Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби.

С новите паяци в града се движат общо 18 репатраци на ЦГМ. През 2018 г. Столичният общински съвет (СОС) гласува и разкриване на 5500 места зелена зона в четири района. С решението на общинарите платените места за паркиране в "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село" заработиха от ноември. Обособяването им струва над 2,3 млн. лв., а очакваните приходи от ЦГМ от тях възлизат над 4,2 млн. лв. годишно.