Жители на три столични квартала протестират срещу мръсния въздух

Според тях основният проблем е горенето на битови отпадъци

11.12.2018 | 19:36 Редактор: Ралица Братанова
Жители на три столични квартала протестират срещу мръсния въздух

Пореден протест срещу мръсния въздух в София. Пред Министерството на околната среда и водите жители на три квартала на столицата изразяват своето недоволство. 

Граждани от "Красна поляна", "Западен парк", "Овча купел", а и от други квартали се събраха пред екоминистерството. Според тях основната причина въздухът да бъде толкова мръсен е изгарянето на битовите отпадъци. Те настояват за незабавни действия от държавата, тъй като смятат, че проблемът е на национално ниво.

"При нас положението от години се влошава все повече и повече, като благодарение на системата от датчиците, които граждани монтираха, видяхме, че проблемът е огромен. Въздухът не само мирише, не само е лош, а буквално се усеща. Ужасно е", коментира пред Bulgaria ON AIR жител на квартал "Красна поляна".

Протестиращите искат да се криминализира горенето не само отвън, но и вътре и да се създаде структура, която да контролира горенето на боклуци. 

От министерството изразиха готовност да приемат протестиращите на разговор тази вечер, но те отказаха с мотива, че не желаят срещи на бързо и решаване на проблеми на парче