Премиерът Борисов на официална визита в Кралство Мароко

Целта е да се подобрят търговско-икономическите отношения между двете страни

29.11.2018 | 21:16 Редактор: Ралица Братанова
Премиерът Борисов на официална визита в Кралство Мароко

Започна официалното посещение на Бойко Борисов в Кралство Мароко. Делегацията, която води премиерът, ще се опита да подобри търговско-икономическите отношения между двете страни. 

Лично министър-предсдателят на Мароко Саад Еддин Ел Отмани посрещна  Борисов на летището в столицата Рабат. Двамата премиери проведоха среща на четири очи в Министерският съвет. 

Саад Отмани подчерта че за Кралството е от изключително значение поддържането на тесни връзки с ЕС. Мароко е конституционно кралство, а правителството се назначава от крал Мохамед 6 в момента. Самият крал е кръстник на внука на Симеон Втори, но бившият министър-председател не е в делегацията на Борисов.

Там обаче са бизнесмени от България, които ще проучват икономическите възможности между двете страни по време на бизнес форум в Казабланка . Към този момент българите в Мароко помагат предимно в строителния сектор.

Мароко пък е голям производител на Арганово масло, което има сериозно търсене у нас, както в козметиката, така и в кулинарната индустрия. 

Премиерът Борисов и членове на кабинета посетиха и мавзолеят на крал Мохамед 5. 

Утре Борисов отново се среща с премиера Отмани. Двамата ще подпишат споразумение към Спогодбата за социална сигурност.