Бойко Борисов е възложил закриване на ДАБЧ

В акцията на прокуратурата бяха арестувани над 20 човека - членове на институцията

26.11.2018 | 19:52 Редактор: Ралица Братанова
Бойко Борисов е възложил закриване на ДАБЧ

Премиерът Бойко Борисов е възложил закриване на Държавната агенция за българите в чужбина. Това става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание, проведено на 21 ноември.

Ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина се замеси в скандал с продажба на паспорти за българско гражданство. Преди време българи, които живеят зад граница призоваха с открито писмо Борисов да закрие агенцията след арестите в нея. Временните обществени съвети на българите в чужбина определиха агенцията като "институционално ненужна". В писмото се припомня, че още през 2013-2014 г. агенцията е обект на разследване от страна на Върховната административна прокуратура. 

"Днешните събития хвърлят светлина върху системния проблем, натрупван от години, на тази държавна структура, както и цялостното функциониране на агенцията", се казва там. От временните обществени съвети настояваха за съдействие от страна на държавните институции за създаването на легитимна организация, която да представлява интересите и правата на нашите сънародници извън България. 

В писмото до премиера се припомняше, че предвидените текстове в Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света насърчават създаването на подобна официална платформа. 

"Изпълнение на Националната стратегия и създаването на изборни Обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, както и на изборен Национален съвет на българите в чужбина, които да се избират от българските граждани, живеещи извън страната. България не свършва на гранично-пропускателния пункт. България е там, където има българи", завършва писмото. 

В акцията на прокуратурата бяха арестувани над 20 човека, сред които и шефът на ДАБЧ Петър Харампиев, който вече е отстранен от поста. Според обвиненията групата, действала в Държавната агенция за българите в чужбина, фабрикувала фалшиви удовостоверения за български корени и така отваряла пътя към получаване на български паспорт. Сумата за осигуряване на такъв документ била между 5000 и 8000 евро, а на седмица били издавани по двайсетина.