Онлайн платформа ще помага на хора над 55 години да си намерят работа

Системата работи от август и вече има двама реализирани кандидати

30.10.2018 | 19:30 Редактор: Ралица Братанова
Онлайн платформа ще помага на хора над 55 години да си намерят работа

Онлайн платформа ще помага на хора на възраст над 55 години да намерят работа. Тя ще свързва кандидатите с работодатели. Платформата работи от август и вече има 120 подадени автобиографии и двама реализирани кандидати.

183 хиляди регистрирани безработни в бюрото по труда, 27% от тях са хора над 55 годишна възраст. Малко повече от половината са от женски пол, 51,8%. Хората са с най-различно образование – има с висше, има без образование. 

Според експертите хората над 55 години имат по-големи трудности при срещи с нови работодатели и са по-недоверчиви към нови възможности. За сметка на това хората над 55 години са по-лоялни, по-улегнали, по-лесно планират своя ден. Няколко HR специалисти, чиято мисия е да върнат тези хора на пазара на труда, създават платформа , която да свързва безработните в тази възраст с работодатели. 

Платформата има три категории висококвалифицирани специалисти с управленски опит, експерти и хора, отворени да вършат обща работа. 

С най-широк диапазон са – хора с много голям консултантски експертен опит до хора, които са на средни нива. И все пак добрата новина е ,че в България се наблюдава положителна тенденция за намаляване на безработицата, която за последните две години е достигнала 4%. 

Популяризирането на програми за заетост на хората над 50 гарантира на управителите на фирми хора с достатъчно опит и лоялно отношение.